Pivovar Moravia, který byl založený v roce 1898, byl po 118 letech v roce 2016 obnoven a obnovovatelé měli k tomu důvod. Pivovar se nyní zaměřuje na tradiční spodně kvašená piva. Zato pivovar Lucky Bastard, založený v roce 2013, vaří svrchně i spodně kvašená piva. Co mají tyto pivovary společného, že jsou propojené & ?
Popořadě ...Pivovar Moravia kdysi sídlil v prostorách na Kotlářské ulici, kde byla i bývalá sladovna historického pivovaru Moravia, po jeho obnově zde zůstal až do roku 2017, kdy se přestěhoval do ulice Kytnerova do části Brno-Medlánky. V roce 2017 Brněnský minipivovar Lucky Bastard a pivovar Moravia koupila společnost Czech Craft Beers a.s.
Hlavní akcionářem je Martin Šibal jinak známý bývalý úspěšný vrcholový basketbalista, který se Zbrojovkou Brno získal za 20 let hráčské kariéry tři mistrovské tituly v juniorské kategorii a sedm titulů v mužích. Vystudoval Provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě. V roce 1997 však založil firmu Valosun, která na českém trhu uspěla s probiotiky či urologickými přípravky. V roce 2015 ji prodal a rok nato, mimo jiné aktivity založil společnost Czech Craft Beers, a.s., kde je hlavním akcionářem i výkonným ředitelem.
Jak říkám ...
„Na svá basketbalová léta, jako aktivní hráč, vzpomínám rád…avšak dnes si, bohužel, musíme přiznat, že naše země hraje v basketbalu třetí housle. Dnes, náš nejlepší klub Nymburk hraje o 80. místo v Evropě… Když jsem já hrál první ligu, byla to ještě soutěž, dnes jsou obrovské rozdíly v rozpočtu klubů, což není dobře pro soutěž i český basketbal celkově. Zůstávám u basketu v roli trenéra, už šestý rok trénuji mládež chlapce. Mám v týmu šestnáctiletého syna, manželka zase trénuje mladšího dvanáctiletého syna. Jediný klub, který dává v Brně smysl z hlediska systému výchovy mládeže, a kde je jakási pyramida, od mládeže až po prvoligový tým je Basket Brno. Navíc s letošním bonusem, neboť Basket Brno letos získal stříbrné medaile,“ připomenul baskebalové kořeny Martin Šibal.
Brněnský minipivovar je spojen nejenom s basketbalem, ale i s fotbalem, jelikož se jako první minipivovar účastní se svým pivem v profesionálním fotbale a to hned ve Zbrojovce i v Líšni (nyní Artis Brno). A tak na zahájení Národní Chance ligy 21. července 2025 byla na webu nepřehlednutelná prezentace na pivo pivovaru Moravia & Lucky Bastard, které diváci mohou ochutnat přímo na stadionu.
Jak říkám ...
"Jsem přesvědčený, že Brno má totiž fotbalovou historii a slušely by mu dva týmy v první lize. Vedení města by se ovšem mělo také dohodnout o výstavbě nového stadionu s kapacitou až 40 000 diváků. Vždyť v historii i na druhou ligu na utkání Zbrojovka - České Budějovice přišlo třeba 30 000 diváků," má jasno Martin Šibal.
„Jedno z našich mott je Pivo jako zážitek, a o to se celou dobu snažíme, nechceme žádná europiva. Používáme totiž čistě přírodní suroviny chmel, český slad, a naše ležáky opravdu leží, postupů je celá řada. Naším prvotním krédem je dělat výborné pivo. Na jaře proběhla soutěž piv, mezi 160 ležáky jsme se umístili čtvrtí. Zpočátku jsem si říkal bramborová medaile, pak jsem zjistil, že soutěžících piv bylo 160, takže skvělý výsledek,“ vysvětlil Martin Šibal.
Ocenění piv v Česku
Medlánecký Kluzák vyhrál prestižní degustační soutěž PIVEX. V sekci minipivovary v kategorii světlý ležák se dva roky po sobě (2022, 2023) umístil na prvním místě. Medlánecký kluzák je inspirován letištěm a letadly městské části Medlánky. Sladové tělo přímo klouže do hrdla. Lehce nasládlé a příjemné, přitom živé a energetické pivo.
Zlatý pohár SPECIAL PIVEX 2024 a 2025 soutěže pivních speciálů zaměřené na svrchně kvašená piva zvítězila: Siciliano IPA Pivovar Lucky Bastard Brno – Czech Craft Beers, a.s.
Lucky Bastard – Rocker PIVEX 2024 vítěz v kategorii světlý ležák
Mezinárodní ocenění
Piva z pivovaru Lucky Bastard získala ocenění na Londýnské pivní soutěži (LBC), která byla založena v roce 2018. Prestižní mezinárodní pivní soutěž pořádá síť Beverage Trade Network. Do LBC vstupují tisíce piv a pouze ta nejlepší získávají medaili. Každý rok hodnotí všechna piva na základě těchto 3 klíčových oblastí: 1.Chuť a kvalita 2.Poměr ceny a kvality 3. Jak vypadají – Obal a design. Oceněná piva jsou poté klasifikována do 3 různých úrovní: zlatá, stříbrná a bronzová. Na zlatou medaili je třeba získat 90-100 bodů, na stříbrnou 76-89 bodů a na bronzovou 65-75 bodů.
Siciliano 17 ° získalo na LBC 2023 zlatou medaili za 94 bodů a Rocker 12° se 70 body obdržel bronzovou medaili.
Nejúspěšnější účast byla na LBC 2022: Blond 11° si zajistil bronz, stejně jako India 15 ° Oktagon 13° dosáhl na druhé místo – stříbrnou medaili.
Soutěž USA Beer Ratings se snaží oceňovat, odměňovat a pomáhat propagovat značky piva, které byly úspěšně vytvořeny tak, aby se s konkrétním pijákem piva ztotožnily a oslovily ho. Hodnotí se rovněž ve třech kritériích jako v LBC. V roce 2021 se zde prosadil Blond 11°, za 87 bodů dostal stříbrnou medaili.
Produkce pivovarů
Značka Moravia je spojená se spodně kvašenými pivy, ležáky. Pod značkou Lucky Bastard vznikají moderní svrchně kvašená piva. Obě značky ale spojuje řemeslná výroba a kvalitní suroviny. Rozdíl mezi svrchně a spodně kvašenými pivy spočívá především v teplotě kvašení a typu použitých kvasinek. Spodně kvašená piva, jako jsou ležáky, se kvasí za nižších teplot (okolo 10 °C) a používají se kvasinky rodu Saccharomyces pastorianus, které klesají ke dnu nádoby. Svrchně kvašená piva, jako jsou například Ale, se kvasí při vyšších teplotách (15-20 °C) a používají se kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které stoupají na povrch. To má vliv na chuťový profil piva; spodně kvašená piva jsou obvykle čistší a méně ovocná, zatímco svrchně kvašená mohou mít širší škálu chutí a vůní.
Moravia
Jošt 10 ° - desítka jedinečné chuti nese jméno Jošt po Joštu Moravském. Mnozí, kteří jej ochutnali, sázejí na to, že pijí jedenáctku. alkohol 4,0 % obj., hořkost 30 IBU
Punkevní 11° - Inspirací se stala říčka Punkev z Moravského krasu. Na první pohled nenápadné ovšem kdo ho objeví v hlubinách pivního světa je nadšen pitelností a vyvážeností chuti. Alkohol 4,7 % obj. hořkost 25 IBU
Rathausbier 11° - světlý ležák Dvouhlavá orlice na erbu, symbol radnice Brno-střed. Vzletné pivo, které dravě povýšilo český pivní styl s novým pojetím chmele. Ta pitelnost a aroma je stejně nečekané jako útok dravce. Alkohol 4,7 % obj. hořkost 32 IBU
Kluzák 11°-světlý ležák Medlánecký kluzák je inspirován letištěm a letadly městské části Medlánky. Sladové tělo přímo klouže do hrdla. Lehce nasládlé a příjemné, přitom živé a energetické pivo. Alkohol 4,7 % alk. hořkost 29 IBU
Speciály
sv. Martin 12° Svatomartinský ležák. K oslavě sv. Martina patří neodmyslitelně Svatomartinská husa a skvělé pivo. Alkohol 5,0 % obj. hořkost29 IBU
Zelené 11° velikonoční speciál Příjemně pitelná speciální jedenáctka s přírodním bylinným extraktem z kopřiv. Hutné a plné sladové tělo s vyváženou hořkostí. V chuti objevujete lehké kopřivové tóny. Alkohol 4,7 % obj. hořkost29 IBU
Lucky Bastard
Blond 11° Svrchně kvašená jedenáctka typu American Pale Ale. Příjemně nachmelená českým chmelem Kazbek na chuť a americkými Summit a Cascade na aroma. V chuti vnímáte citrusové tóny Grepu, mandarinky a pomeranče a ve vůni svěžest, květiny. hořkost 29 IBU 4,7 % alk.obj.
Oktagon 13° Výborně pitelné plné pivo s jantarovým nádechem. Má výraznou chuť i vůni po citrusech a borovicích. Střední chmelová hořkost s příjemným dozvukem. hořkost 33 IBU 5,7 % alk.obj.
India 15 ° Svrchně kvašená patnáctka typu American Pale Ale (IPA). Silné pivo s hutným chmelovým tělem, v chuti dominují citrusy, z nichž převažují grepy, pryskyřicové až kořenité tóny. Hořkost je výrazná a dlouze ulpívající. hořkost 42 IBU 6,7 % alk.obj.
Siciliano17 Sedmnáctka se střední hořkostí. Aroma je výrazné, a to díky americkému chmelu a australskému chmelu Enigma, které byli přidány za studena do tanku. Dvojice chmelů Centennial a Simcoe dodává tropické a pryskyřičné tóny v chuti a vůni. hořkost 43 IBU 7,8 % alk.obj.
Rocker 12°-vítěz Pivexu 2024 Nefiltrovaný a nepasterizovaný, zářivě zlatý, výrazně hořký s dávkou nejlepšího žateckého chmele a německého aromatického chmele Herkules. hořkost 42 IBU, 5,0 % alk.obj. Rocker 120 je nejprodávanějším pivem,
Driver nealko Světlé nealkoholické pivo pro příležitosti, kdy nechceš nebo nemůžeš. Driver Vás překvapí zlatavou barvou, stabilní pěnou i výraznou hořkostí. Díky studenému chmelení v ležáckých tancích pocítíte jeho typické chmelové aroma. Přírodní bezlepkové pivo bez použití chemie. hořkost 30 IBU, max 0,5 % alk.obj.
Nealko Mandarinka Mandarinkový ochucený nápoj na bázi piva je osvěžující nápoj, který kombinuje chuť nealko piva s citrusovou svěžestí mandarinek. Chuť je jemně sladká a kyselá. Ideální osvěžení v létě. Je stejně jako Driver bezlepková bez použití chemie. max 0,5 % alk.obj.
Speciály
Od ledna do června 2025 byl jeden speciál každý měsíc (v březnu dva). Po prázdninách bude speciál v říjnu-Chilly ale, v listopadu – Honey ale, v prosinci – Pear Pussy, sour spiced Pear ale.
Provoz
Kdo má štěstí a může se podívat i do provozu a zastihne tam sládky Tomáše Horáčka a Davida Rejdu, kteří pod taktovkou hlavního sládka Tomáše Picha mají vše pod kontrolou a mohou poskytnout i celou řadu údajů. Minipivovar má výstav okolo 7000 hl. Jedna várka je 3000 l. Tank o objemu 7000 l plní 5600 l, tank o objemu 2200 l plní na 1800 l. Tanků o obsahu 7000 l je 17, tanků o obsahu 2200 l mají 5, nerezové, individuálně chlazené tanky pro kvašení a zrání piva mají tak celkovou kapacitu 1120 hl. Do KEG sudů se plní 85 % produkce, do skla 14,5 %, do plechovek se plní jen příležitostně-cca 0,5 %.
Jak říkám ...
„Před 1,5 rokem začala naše spolupráce s polskými partnery z Vratislavi. Je tam krásná výstava udělaná v našich barvách o pivovaru Moravia. Dodávají i jídlo z jižní Moravy. Stali se našim hlavním dodavatelem, distributorem piva do Polska. Firma se jmenuje Moravia trade a sídlí ve Vratislavi. Hospoda je v krásném místě, 5 minut od centra. O naše pivo je v Polsku velký zájem, naše pivo je vyhlášené. Začali jsme dodávat nepasterizované, nefiltrované pivo, to se setkalo s obrovským ohlasem, “ přiblížil expanzi pivovaru do zahraničí Aleš Karásek, obchodní ředitel.
Pivo z Moravy vozí i do Varšavy a jedná se o dalších hospodách v Krakově a Gdaňsku. Tak se po husitech dostane k Baltu i moravské pivo. Snaží se proniknout do ciziny. Nyní jednají s hlavním distributorem piva v Budapešti v Maďarsku. Tam to funguje jinak, všechno jde přes hlavní distributory. Hospoda si nemůže objednat napřímo od pivovaru, musí to jít přes distributory. Podobný systém je v Anglii.
Jak říkám ...
„Do Anglie jsme pozváni na naše velvyslanectví do Londýna první týden v září. Budeme předvádět naše pivo, budeme ho čepovat. Jsou pozvaní velcí distributoři z celé Anglie, snažíme se dostat i na anglický trh. Tam už budou vzhledem k vzdálenosti piva pasterizovaná. Za 14 dní bychom měli mít první závoz piva do Bruselu, zájem mají sportbary. Dále jednáme se španělským trhem na Kanárských ostrovech. Dodáváme samozřejmě na Slovensko do Bratislavy, velkoobchod pivo dále distribuuje. Postupnými kroky se orientujeme hlavně na cizinu, protože u nás je trh složitý,“ dodal Aleš Karásek.
V současné době tvoří export 10 %. Pivo se nepije jen v Brně, ale vozí se i do Prahy, Hradce Králové, Pardubic, Ostravy, Olomouce, na jižní Moravu a prakticky po celé republice. S láhvemi jsou v Globusu krome Brna také v Praze i v Ostravě. V rámci Brna dodávají do Alberta a na jižní Moravě do Kauflandu.
K návštěvě pivovaru patří i návštěva pivovarské restaurace, ve které můžete sedět vevnitř či venku. Kapacita je 100 hostů. Je tu i salonek s kapacitou 42 osob rekonstruovaný z původní sýpky s krásnými cihlovými klenbami a v prvním patře je ještě prostor se stoly se 45 židlemi. V pivovaru se lze i ubytovat, neboť tu jsou k dispozici čtyři dvoulůžkové pokoje a jeden apartmán.
(Petr Skála pro Turistickelisty.cz podle reportáže Jaromíra Hampla na webu ceskoobjektivem.cz, foto: Petr Brodecký)