Zlatavý mok ze stříbrného města Kutné Hory se stáčí v tamějším pivovaru


Poslední dubnový den navštívila malá výprava novinářů v Kutné Hoře, nikoliv  památky  a další skvosty, jež jsou součásti seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, ale jiný areál i když jde  také o kulturní památku a to tamější Měšťanský pivovar. Pokud to nevíte, tak na začátku 14. století byla Kutná Hora městem královským, po Praze dokonce druhým největším v Čechách a tak není divu, že tu měli i pivovar.



Kutnohorský pivovar je  jedním  z nejstarších v Česku. Byl totiž založen roku 1573 Václavem Dačickým z Heslova v tvrzi Lorec na severu Kutné Hory. Kdo viděl film Cech panen kutnohorských, tak si dovede představit, jak si třeba počínal v Horách Kutných bratr Václava Dačického Mikuláš, kterého ve filmu natočeném Otakarem Vávrou v roce 1938 hrál Zdeněk Štěpánek.

V roce 1585 totiž Václav   Dačický z Heslova prodal tvrz s pivovarem Kateřině ze Smiřic a od ní pak Lorec, jak se už tehdy a dodnes místu, kde byl pivovar postavený, říkalo,   koupilo v roce 1589 město Kutná Hora. Pak se majitelé střídali a tak proleťme staletími až do toho dvacátého, kdy na Mezinárodní výstavě v Bruselu roku 1906 získal kutnohorský pivovar za svůj mok medaili a diplom. Ví se, že kutnohorská sladovna byla zrušena za druhé světové války v roce 1941 a roku 1953 byl pivovar znárodněn.

V roce 1992 se pivovar opět vrátil do rukou města. Společnost Pivovar Kutná Hora, spol. s r.o., která provozovala podnik na základě nájemních smluv s majiteli,  vznikla v roce 1993. V říjnu 2002 se stala majitelem pivovaru česká nápojářská skupina Drinks Union. Tu na jaře 2008 koupila pivovarnická skupina Heineken. Nizozemská společnost však roku 2009 pivovar uzavřela a aby to náhodou někdo nechtěl pozdaji oživit, tak zařízení bylo odvezeno do šrotu. Objekt pivovaru chátral do doby, než byl v roce 2016 odkoupen od města Kutná Hora do soukromého vlastnictví a po téměř roční rekonstrukci se na začátku roku 2017 vrátila výroba piva do Kutné Hory pod názvem Měšťanský pivovar v Kutné Hoře. Jedním z patronů kutnohorského piva je i Kateřina Daczická, potomek zakladatelů pivovaru.


Pivovar Cvikov převzal 1.ledna 2024 Měšťanský pivovar v Kutné Hoře a od té doby má  Pivovar Cvikov nyní dva provozy – jeden ve Cvikově na Českolipsku a druhý v Kutné Hoře.

Ten ve Cvikově oživila dvojice spolužáků Jiří Jakoubek a Viktor Tkadlec, kteří spolu studovali pivovarnictví. Oba  před dvanácti  lety zakoupili zdevastovaný pivovar  ve Cvikově , který nejenom obnovili, ale i rozšířili o hotel, restauraci a  pekárnu. Podobný rozvoj čeká i kutnohorský pivovar, ve kterém se nyní posuzují další kroky možných úprav. Součástí pivovaru by měly být například možnosti ubytování a zřízení gastro. Plánuje se přemístění předního průmyslového dvora  se sklady a s dalšími zařízeními do zadního dvora tak, aby přední část byla zpřístupněna  pro návštěvníky Kutné Hory.

Čísla a fakta z výroby

Nynější roční výstav je 10 tisíc hektolitrů i když kapacita pivovaru byla až 30 tisíc hektolitrů a může být  zvýšena až na 45-50 tisíc hektolitrů. Varna je na 140 hl, ale mohou se vařit i poloviční dávky 70 hl. V pivovaru pracuje 12 zaměstnanců, z toho polovina je ve výrobě.


Čísla a fakta z obchodu

Regionální pivovar prodává 60 % své produkce v Kutné Hoře a okolí. Na export jde 20 %. Největším zahraničním odběratelem je Slovensko, ale  domlouvá se export i do Polska, nejenom v příhraničí ale až k baltskému pobřeží. Kutnohorské  pivo by se letos mohlo objevit i v Itálii, ale jen v letní sezóně. Drobné smlouvy jsou však i s obchodníky ve Velké Británie a USA. Připravuje se smlouva se Švédskem, kde vyhráli výběrové řízení.




Co a jak se v Kutné Hoře v pivovaru vaří


Měšťanský pivovar v Kutné Hoře je malý nezávislý průmyslový pivovar, který se zaměřuje především na výrobu klasických spodně kvašených piv plzeňského stylu, avšak v jeho portfoliu je i několik svrchně kvašených piv. Vyrábí se tradičně kvašením v otevřených spilkách a dlouhým dozráváním v ležáckých sklepích. 80-85 % piva se plní do KEG sudů, zbylá produkce se plní do skleněných lahví.  Plnící linka má kapacitu 6500 lahví za hodinu. Pro místní prodejnu se výjimečně plní do plastu a  Stříbrná 11° se plní i mimo Kutnou Horu do plechovek. 

Sládek v kutnohorském pivovarnickém provozu používá tři druhy žateckého chmele, granulovaný žatecký červeňák. Slad užívají od Českomoravských sladoven ze Zábřehu na Moravě. Městskou vodu si upravují. Kvasnice nakupují ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. Kvasinky si množí z čistého kmene ve vlastní propagační stanici.

Piva jsou označena podle barvy kovů medailí předávaných na stupních vítězů sportovcům

Trojice spodně kvašených piv, jejichž názvy odkazují k hornické historii města:

Bronzová Kutnohorská 10° má obsah alkoholu 4,2 % obj. Kmotrou piva je Kateřina Daczická, nositelka středověkého rodového jména zakladatelů pivovaru. 

Kutná Hora Stříbrná 11° má obsah alkoholu  4,5 % obj. Jelikož stříbro je pro Kutnou Horu víc než zlato, vaří se  Stříbrná 11° z kvalitních českých surovin a tradičním řemeslným způsobem vaření. Role kmotry se ujala emeritní sládková kutnohorského pivovaru Růžena Jiránková. Ležák je k dostání na čepu, v lahvi i v plechovce.

Kutná Hora Zlatá 12°  má obsah alkoholu 4,9 % obj. Je to nejlepší pivo s výjimečnou chutí a má  kořenitou až citrusovou aroma.

Kutná Hora Lorecká 14° má obsah alkoholu 5,7 % obj.  Kutnohorský sváteční speciál je silné světlé pivo vařené podle původní receptury, podle které zraje v ležáckém sklepě celé dva měsíce. Čtrnáctka má příjemný říz a jemnou doznívající chmelovou hořkost.  Doporučená teplota pro nejlepší  vychutnání je kolem 7 stupňů Celsia.

Kutná Hora Černá 12° má obsah alkoholu 4,9 % obj. Tmavý ležák s  velmi tmavou až černou barvou  vám se specifickou nahořklou chutí bude  připomínat  hořkou čokoládu. 

Kutná Hora Free Světlé nealkoholické pivo má obsah alkoholu 0,5 % obj.  Pivo  překvapí zlatavou barvou, stabilní pěnou i výraznou hořkostí. a zásluhou  studenému chmelení v ležáckých tancích po napití pocítíte jeho typické chmelové aroma.

Radler 0,2 % s na bázi mandarinky. Do nealkoholického piva se od letoška, kdy se spustila výroba,  přidává přírodní mandarinkový sirup. 

Vaří se rovněž speciály

Kutnohorské Zelené 11° má obsah alkoholu 4,5 % obj. Zelený velikonoční speciál spodně kvašený - Green Pale Lager.

Summer Ale   má obsah alkoholu 4 % obj. Je to letní osvěžující svrchně kvašené pivo.

Red Ale  má obsah alkoholu 5 % obj. Je to podzimní svrchně kvašené pivo s  načervenalou barvou.

India Pale Ale má obsah alkoholu 5,3  % obj. Příležitostní polotmavé silné pivo má  temnou rubínovou barvu a rovněž typickou vyšší hořkost.

Nejvíce se prodává 11°, následuje 10° a 12°.

Procházka pivovarem

Využili jsme možnost projít se pivovarnickým provozem s výkladem původce, kterým byl ředitel Miloš Hrabák.

Dozvěděli jsme se, že zde na zdemolovaných základech postavili novou varnu a  otevřené spilky a do sklepů se vrátily ležácké tanky.

Pivovar tedy má  nejmodernější vybavení v nerezu. Není bez zajímavosti ani to, že veškeré technologie dodaly české strojírenské firmy. Při vaření piva se používají původní řemeslné postupy i receptury minulého století, které dříve strážila emeritní sládková Růžena Jiránková.

Nyní na kvalitu piva dohlíží sládek Jakub  Hájek, který se má co ohánět. Piva totiž vaří v létě dvě až čtyři  várky týdně, v zimě jen jednu až dvě várky.

Samotná varna, která   se nachází v původních místech, má kapacitu 140 hl. Ovšem výrobce na požadavek pivovaru upravil varnu tak, že má rozdělené topné zóny a způsob přečerpávání, že lze vařit minimální sérii jen 70 hektolitrů.  V kutnohorském pivovaru mají  zde i malé odděleni se dvěma CK tanky (cylindro-kónické), kde se vaří svrchně kvašené speciály.

Při prohlídce byla k vidění i spilka, kde   probíhá otevřené kvašení při teplotě 10 - 12 ° C a sklep, ve kterém  je devět  tanků o kapacitě 280 hektolitrů. Jinak pivo zraje tři  týdny až dva měsíce a vícestupňové pivo zraje ještě déle. Mají zde ještě šest tanků o  obsahu po 70 hektolitrech a osm po 140 hektolitru.  V tom výrobním procesu, který jsme si prohlíželi, následovala  ještě filtrace a prohlédli jsme si i plnírnu.

Spolupráce s městem a podpora sportu

„S městem máme velmi dobré vztahy jak s panem starostou, tak i s kulturním střediskem. Kutná Hora je třicet let v UNESCO, tak jsme společně s městem připravili k tomuto výročí dárkový karton. Je tam nejen foto pivovaru, ale i Vlašský dvůr. Podporujeme i fotbalový A tým Sparta Kutná Hora, který hraje divizi,“ sdělil novinářům  ředitel Hrabák.

Zajímavá spolupráce s  Kutnou Horu je i kolem počítačové hry Kingdom Come, která  podporuje restaurace, kam pivovar dodává pivo. A to není všechno.  V prosinci 2025 totiž uplyne 470 let od narození Mikuláše Dačického z Heslova a tak  k tomuto výročí pivovar chystá uvařit  speciální pivo.

A vy jste kdo  Ing.   Miloš Hrabák ...





V letech 1984-88 studoval na Střední průmyslové škole potravinářských technologií v Podskalské ulici v Praze. Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze absolvoval v roce 1993. Po promoci nastoupil do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Pracoval v Pokusném vývojářském středisku na detašovaném pracovišti v Braníku, které bylo v rámci likvidace pivovaru Braník v roce 2005 zrušeno. Pak pracoval pro více jak 100 pivovarů v tuzemsku i v cizině. Byl pracovně na všech kontinentech mimo Austrálie. V Kutné Hoře působí od roku 2016.



Přišla řeč i na zálohování PET láhví, které trochu nešťastně prosazuje Ministerstvo životního prostředí.  Ředitel Měšťanského pivovaru Miloš Hrabák je toho názoru, že k zálohování PET láhví by mělo dojít a vysvětlil i to, jak se přišlo na to, že záloha na PET láhve by měla být ve výši čtyř korun. 

   Jak říkám  ...



"To je cena, za kterou se ta PET láhev vyrobí. Když jsem studoval, tak se říkalo, že skleněná pivní  láhev se využije třicetkrát až čtyřicetkrát, nyní ty odhady využití jsou menší, ale  pořád je to významné číslo. Cena výroby skleněné láhve je kolem tří korun, což odpovídá ceně zálohy. Skleněná láhev je nejen ekonomičtější kvůli počtu obrátek na trhu než PET, ale především je to pro pivo i vhodnější materiál. A v neposlední řadě je i ekologičtější," vysvětlil ceny záloh, které platí nebo někdy budou platit ředitel Miloš Hrabák. 

(Petr Skála pro TuristickeListy.cz, koláž a foto: Petr  Skála)