Nepasterizovaný ležák z Chotěboře je chloubou Železných hor. Že nevíte, kde je Chotěboř? Přeci v Železných horách

Nepasterizovaný ležák z Chotěboře je chloubou Železných hor. Že nevíte, kde je Chotěboř? Přeci v Železných horách.

Chotěboři chybí asi jen 900 trvale přihlášených lidí, aby město počtem obyvatel dosáhlo pěticiferného čísla. Když do Chotěboře  přijedete, poznáte, jak se lidem dýchá v nadmořské výšce přes 500 metrů nad mořem a pokud se zastavíte v průmyslové zóně u moderní budovy, do které  můžete  vstoupit, nasajete ještě zvláštní vůni, která doprovází výrobu moku, ke kterému potřebujete slad, chmelové granule, vodu k tomu zařízení, ve kterém se mimo jiné vaří pivo.   

Původně měl mít nový pivovar v Chotěboři  výstav 10 tisíc hektolitrů ročně. Ale už po dvou letech tady zjistili, že je to málo. Proto nejdříve rozšířili technologii na 15 tisíc a později na současných 25 tisíc hektolitrů. Již od samého začátku se Pivovar Chotěboř specializuje na nepasterizovaná piva a za ta sbírá ocenění téměř jedno za druhým.

Svojí produkcí 25 tisíc hektolitrů ročně se počítá zdejší pivovar v městě  Chotěboř v Železných horách mezi malé pivovary. Nicméně strukturou technologie se řadí mezi tzv. průmyslové pivovary. Není to tedy žádný hybrid spojený s restaurací, jak známe mnohé další minipivovary u nás, ale klasický pivovar, který  zásobuje nejen svůj region, ale dokonce má obchodní zástupce v Praze a Středočeském kraji, v Jihočeském kraji, v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, Jihomoravském a Olomouckém kraji, v Ústeckém kraji a dodává se i do ciziny. Tou cizinou je  Slovensko, ale i jeden odběratel je ve Švédsku.

  Jak říkám ...


„Pivovar je nový, Vždyť se začal stavět až v tomto století a doslova na volné louce. Byl postavený  na konci prvního desetiletí dokonce za několik měsíců a už  v roce 2009  jsme  uvařili první várku. Pokud si vzpomínám, tak to byla naše nepasterizovaná desítka. Jsme tak trochu unikát. Sice spadáme výstavem mezi minipivovary, ale vaříme moderní technologií české klasické ležáky,“ řekl při prohlídce pivovaru návštěvníkům  zástupce sládka Luboš Vrána.

Pivovar při výrobě používá moderní čidla, elektronické dávkovací váhy a počítač, který hlídá vstupy, výstupy a provoz. Ale na druhou stranu zde nenajdete známé CK tanky, tedy tanky s řízeným kvašením.  V Chotěboři totiž  používají klasické otevřené kvasné kádě. Sice to vyžaduje důkladnější sanitaci, ale podle znalců  pivo kvašené řízeně v CK tancích není zdaleka tak dobré jako v otevřených kádích. 

V Chotěboři stáčejí  Světlé výčepní pivo Originál, Světlý ležák Prémium, Polotmavý ležák Polo a nealkoholické pivo Patron. Do restaurací a na párty pak ještě dodávají sudové pivo Světlý ležák 11 Na.Ex a sudové pivo Světlý nepasterizovaný ležák Chotěboř Plus. V pivovaře používají oblíbené KEG sudy a pro velkoobchody tu mají i  stáčecí linku do lahví a  stáčecí zařízení do PET obalů. Ochránci životního prostředí jistě uvitají následnou informaci, že pivo se v Chotěboři  nestáčí a ani tu nechtějí stáčet do plechovek.

  Jak říkáme ...


„Sladovnu nemáme. Tím nám odpadla velká starost, protože udělat dobrý slad není nic jednoduchého. Takhle si pivovar naší velikosti může u dodavatelů slady vybírat.  Slad putuje zvenku potrubím do zdejších dvou desetitunových sil. Toto množství vydrží pivovaru na měsíc,“ vysvětlil  Luboš Vrána.

„Můžete si všimnou i pytlů s praženým, německým a pšeničným sladem. To, protože zásobujeme i tzv. „létající pivovary. To jsou zákazníci, kteří si u nás objednají várku piva podle jejich receptury. My jim pivo podle nich uvaříme, oni si celou dávku odvezou a prodávají pod svojí značkou,“ dodala obchodní ředitelka a jednatelka Věra Schmittová.

„Pokud se týká naší vlastní výroby, my dáváme přednost českému sladu několika typů  z Olomouce, tedy z Hané, a žateckému granulovanému chmelu odrůdy „Poloranný červenošpičák“.  A vyplácí se nám to. Pravidelně získáváme prestižní ocenění například Česká chuťovka a další cenné diplomy. Na to, že v našem pivovaru pracuje i s obchodníky celkem 17 lidí, děláme pořádný kus práce,“  vysvětlila chod podniku, který řídí,  Věra Schmittová.


Budova samotného pivovaru je architektonicky strohá. Najdeme ji při vjezdu do chotěbořské průmyslové zóny. Její výrazná a nepřehlédnutelná silueta u hlavní silnice je sama o sobě výborným reklamním poutačem. Velkorysé prosklení části provozu s pivovarnickými varnami umožňuje zvenčí nahlédnout do samého srdce pivovaru. I prohlídka interiéru stojí za to. Navazující technologie kvašení, zrání, filtrace a stáčení piva využívají současných technických možností řízení, monitorování a chránění přírodních kvasných procesů řídí z velké části počítač. Ovšem bez lidského přičinění by zdejší pivo nemělo tzv. duši.  To vše si ale nenechávají zdejší pro sebe. Na objednání v pivovaru můžete absolvovat i odbornou exkurzi.

Pro zviditelnění piva z Chotěboře slouží i „Den otevřených dveří“ spojený se soutěží o nejlepší guláš.

  Jak říkám ...


„Chtěli jsme, aby návštěvníci Dne otevřených dveří u nás po prohlídce pivovaru hned neodcházeli a měli důvod tu ještě chvíli zůstat a tak se zrodila gastronomická soutěž.  Účastníkům soutěže  tu připravíme kotlíky a hořáky, přijede odborná porota vedená známým šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem a pak každý návštěvník má v tento den možnost prohlédnout si pivovar, ochutnat několik druhů piv a zúčastnit se jako laický porotce soutěže o nejlepší guláš. Náš Den otevřených dveří se stal  událostí měsíce října, kterou si nenechají ujít  místní i přespolní návštěvníci," pochlubila se   Věra Schmittová ve společenské místnosti, kde jsme na stěně napočítali 52 diplomů a plaket, které získal v krátké historii pivovar Chotěboř. 



Tato zpráva vznikla ve spolupráci s  Českou asociací novinářů a publicistů cestovního ruchu, která 22. června 2023 uspořádala pro některé své členy cestu do Chotěboře  a  návštěvu tamějšího pivovaru.   



TuristickeListy.cz byly v Chotěboři,  ...




která má  ...



Počet obyvatel:  9 109
Nadmořská výška:  515 metrů nad mořem a

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...